Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Çalışma Saatleri: 08:00-17:00

Mide Fıtığı Tedavisi

  • Home
  • Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığı ne demektir?

Normalde insanlarda yemek borusu göğüs boşluğunda yer alırken, mide karın içerisinde yer alır. Yemek borusu ile midenin birleştiği kısım, halk arasında soluk zarı olarak adlandırılan diyafragma tarafından oluşturulan kıskaç şeklindeki kas yapısı tarafından yerinde sabit tutulur. Bu kıskaç şeklinde yapı gevşeyip özelliğini kaybedince mide göğüs boşluğuna doğru sarkar. Bazı durumlarda bu genişlik o kadar fazla olur ki bu boşluktan mide fundusu olarak adlandırılan mide cebi ve ince ve kalın barsaklarda sarkabilir. Hiatal herni olarak adlandırılan bu durum halk arasında mide fıtığı olarak bilinir.

Mide fıtığı sıklığı 50 yaşından sonra neredeyse iki hastadan birinde görülebilir. Kişilerin çoğunda herhangi bir hastalığa neden olmazken bazı kişilerde reflüye neden olabilir. Ayrıca göğüs boşluğuna sarkan organların büyüklüğüne bağlı nefes darlığına neden olabilir. Mide fıtığı büyük ölçüde reflü ile birliktelik gösterdiğinden halk arasında iki hastalık genellikle birlikte anılır.

Mide Fıtığının Tipleri nelerdir?

Mide fıtıkları 4 tiptir;

Tip I Mide fıtığı: (Sliding hiyatal herni): Mide ile yemek borusunun birleşim noktası olan gastroözefagial bileşke diyaframın yukarısına doğru kaymıştır.  Mide normal olması gereken pozisyondadır. Mide fundusu gastroözefagial bileşkenin altındadır.

Tip II Mide fıtığı (Paraözefagial herni)(PÖH): Gastroözefagial bileşke normal olması gereken konumdadır fakat fundusun bir kısmı hiyatustan özefagusun yanından yukarı doğru fıtıklaşmıştır.

Tip III Mide fıtığı: Tip I ve tip II mide fıtığının birlikte olması durumudur. Hem gastroözefagial bileşke hem de mide fundusu hiyatustan yukarı doğru fıtıklaşmıştır. Mide fundusu gastroözefagial bileşkenin üzerindedir.

Tip IV Mide Fıtığı: Mideden başka bir karın içi organının mesela omentum, kalın veya ince bağırsağın hiyatustan fıtıklaşması ile karakterizedir.

Mide fıtığının nedenleri nelerdir?

Karın içerisinde basıncı artıran durumlar mide fıtığına neden olurlar. Karın içerisindeki basıncın artmasına neden olan başlıca durumlar, ağır yük kaldırma, uzun süreli öksürük, bulantı-kusma, şişmanlık ve gebeliktir.

Mide fıtığı tanısı nasıl konulur?

Mide fıtığı tanısı genellikle midede yanma, reflü, ağıza acı su gelmesi ve nefes darlığı gibi nedenlere yönelik yapılan gastroskopi ile konulur. Gastroskopi kabaca, ağızdan yutturulan ince bir hortumla yemek borusu, mide ve ince barsakların ilk kısımlarını direkt olarak görmemizi sağlayan bir işlemdir. Bu işlem ağıza sıkılan uyuşturucu bir sprey ile yapılabildiği gibi anestezi altında da yapılabilmektedir. Bazen nefes darlığı nedeniyle çekilen akciğer tomografisinde göğüs boşluğu içine sarkmış organların görülmesiyle mide fıtığı tanısı konulabilmektedir.

 

Mide fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Mide fıtığı kişilerin çoğunda herhangi bir yakınmaya neden olmaz ve bu nedenle bu hastalarda tedaviye gerek duyulmaz. Bu hastalara karın içi basıncı artıran nedenlerden sakınması önerilir (kilo verme, öksürük tedavisi gibi). Mide fıtığı ile birlikte ilaç tedavisine dirençli veya yemek borusunun son kısmında hasara neden olmuş reflü şikâyeti olan hastalar ile nefes darlığına neden olan büyük mide fıtıklarında cerrahi tedavi gerekir. Midenin fundus kısmının fıtıklaştığı bazı durumlarda hastalarda şikâyet olmasa bile, fıtıklaşan bu kısmın boğulma tehlikesi nedeniyle ameliyat gerekebilir.

 

Mide fıtığı ameliyatı nasıldır?

Mide fıtığı günümüzde laparoskopik olarak adlandırılan kapalı yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemde göğüs boşluğuna geçen organlar tekrardan karın içerisine alınmakta, ardından gevşemiş olan kıskaç dikişlerle sıkılaştırılmaktadır. Fıtığı çok büyük olanlara ayrıca bu dikişlerin üzerine yama konulmaktadır. Hastada reflü şikâyeti de varsa reflü ameliyatı da eklenmektedir. Ameliyattan bir gün sonra ağızdan beslenmeye başlanılır ve problem yoksa hasta genellikle ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir.

 

Mide fıtığı ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?

Özellikle ameliyattan sonra büyük bir kısmı geçici olan yutma güçlüğü ya da yemek borusunda takılma şikâyeti görülebilir. Bu kıskacın daraltılmasıyla ilişkili olup genellikle 3 ay içerisinde düzelir. Bu nedenle bu dönemde beslenmeye dikkat edilmelidir.  Ayrıca ameliyattan yemek sonra oraya atılan dikişlerin ayrılmasını önlemek için öksürme ve bulanı-kusma engellenmelidir.