Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Çalışma Saatleri: 08:00-17:00
Fıtık Nedir?
Karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organların cildin altında bir şişlik oluşturmasıdır. Şişlik ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Karın duvarında şişliği yapan iç organlar sıklıkla bağırsaklardır. Fıtığın ilerleyen döneminde çok fazla bağırsak dışarı çıkar ve şişlik sürekli bir hal alır. Hasta rahatlamak için eli ile fıtığı içeri iter.
Fıtık Sebepleri ve Tipleri Nelerdir?
Vücudumuzda karın içi organların dışarıya açıldığı bazı açıklıklar mevcuttur. Bunların en belirgin olanları kasık ve göbek bölgesidir. Doğumu takiben bu açıklıklar kendiliğinden kapanmaktadır. Ancak bazı kişilerde bunlar kapanmaz ve hemen çocukluk döneminde fıtık bulgusu verirler. Bazı kişilerde ise kapanırlar ancak daha sonra ıkınma, uzun süreli öksürük, ağır yük kaldırma gibi nedenlerle yeniden açılarak fıtık oluştururlar.
Bazen de karın duvarımızı koruyan bu güçlü kaç tabakasını başka bir nedene bağlı ameliyat yapmak için biz keseriz. Bizim ameliyat ettiğimiz bu bölge diğer alanlara göre zayıf kalmakta ve buradan fıtık gelişebilmektedir.
Fıtık Riskleri nelerdir?
Fıtık tedavi edilmediğinde, dışarı çıkan bağırsaklar bazen içeri itilemez ve o alanda düğümlenirler. Düğümlenmeden sonraki aşamada ise barsağın kan akımı bozularak barsak gangrenine neden olabilirler. Bunun fark edilmediği hallerde ise, kan dolaşımı bozulan barsaklarda gangren olur ve basit bir fıtık hastalığı acil ameliyat gerektiren çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum her boyuttaki fıtıkta ortaya çıkabilir.
Fıtık kimlerde görülür?
Fıtıklar her yaştan kadın ve erkekte görülebilir. Tüm fıtıkların % 90’ı kasık fıtıklarıdır. Göbek ve ameliyat yeri fıtıkları geri kalan %10’luk kesimi oluşturur. Kasık fıtıkları erkeklerde, göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür.
Fıtıklar nasıl tedavi edilir?
Fıtığın bilinen tek tedavi yöntemi cerrahidir. Fıtık, egzersizle, kilo vermekle veya ilaç tedavisi ile yok olmaz. Fıtığa neden olan karın duvarındaki yırtık cerrahi olarak onarılmalı ve üzeri yama ile sağlamlaştırılmalıdır. Bazı hastalar fıtık bağı veya korse kullanmakla biraz rahatladıklarını hissedebilir ancak bunlar fıtığın tedavisine katkı sağlamaz, fıtığın oluşturduğu olası risklerden de korumaz. Bu yöntemler ancak hasta cerrahi olamayacak durumda ise kullanılabilir.
Açık Kasık Fıtığı Onarımı
Bu yöntem belden yapılan spinal anestezi ya da genel anestezi ile yapıldığı gibi bazı hastalarda lokal anestezi ile de yapılabilir. Fıtığın olduğu kasık bölgesinde yapılan yaklaşık 5 cm lik cilt kesisinden işlem gerçekleştirilir. Yama kullanılır. Genelde aynı gün ya da bir sonraki gün hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonra 6 ay boyunca ağır işlerden kaçınması önerilir.
Kapalı (Laparoskopik) Kasık Fıtığı Onarımı
Laparoskopik ya da kapalı ameliyat karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan el aletleri ile yapılan cerrahi işlemdir. Laparoskopik ameliyatlar mutlaka genel anestezi ile yapılır.
Kapalı (Laparoskopik) Fıtık Tamirinin Avantajları/Dezavantajları Nelerdir?
Kapalı ameliyatın en büyük dezavantajı genel anestezi gerektirmesidir. En büyük avantajı ise, nüks oranlarının ameliyat sonrası ağrının daha az olması, erken işe dönüş sağlanabilmesi kozmetik açıdan daha az iz kalmasıdır. Ayrıca iki taraflı fıtıklarda aynı kesiden her iki taraf fıtıkları da tedavi edilebilmektedir. Güncel veriler doğrultusunda; laparosopik fıtık tamiri; çift taraflı fıtıklarda, ameliyat sonrası işine hemen dönmek isteyenlerde, profesyonel sporcularda, sürekli spor yapanlarda, işi ağır olup fiziki güç gerektirenlerde ve nüks/tekrarlamış kasık fıtıklarında İDEALDİR.